Pořízení automobilu a související daňové dopady - Navrátil, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací daňového základu pro právnické osoby, soustředěných na metody pořízení a formy odpisovaní nových vozidel. První část zahrunuje teoretická východiska a vymezuje konstrukční prvky daně z příjmů právnických osob, definuje pojem majetek včetně daňových odpisů a způsobů koupě. Druhá část obsahuje seznámení s firmou, výpočty nabídek na úvěr a leasing včetně jejich dopadů na cash-flow. V poslední části je komplexní srovnání možných forem nákupu a doporučení pro podnikatele.

The bachelor's thesis deals with the optimization of the tax base for legal entities, focused on acquisition methods and forms of depreciation of new vehicles. The first part covers the theoretical starting points and defines the structural elements of corporate income tax, defines the term property, including tax depreciation and methods of purchase. The second part contains an introduction to the company, calculations of loan and leasing offers, including their impact on cash flow. The last part contains a comprehensive comparison of possible forms of purchase and recommendations for entrepreneurs.
Car Purchase and Related Tax Implications
Keywords: daň z příjmů právnických osob; základ daně; dlouhodobý majetek; odpisy; úvěr; leasing.; corporate income tax; tax base; fixed assets; depreciation; credit; leasing