Výroba repliky krytu přepínače metodou přesného lití - Klátil, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Práce je zaměřena na výrobu repliky krytu přepínače motocyklu ČZ 250/471 z roku 1974. V teoretické části práce je rešerše pojednávající o výrobě trvalých a netrvalých modelů, výrobě forem, různých způsobech odlévání, aditivních technologiích řadících se do metod rapid prototyping a popis způsobů skenování. V experimentální části jsou informace z teoretické části ověřeny na experimentu výroby repliky krytu přepínače. Originální díl byl nejprve naskenován, sken upraven a převeden na objemové těleso, které následně i s vtokovou soustavou bylo vytisknuto na FDM tiskárně metodou spalitelného modelu pro přesné lití do skořepinových forem. Takto zhotovené odlitky se poté vyhodnotily vůči původním dílům. Na závěr experimentu byly zjištěny vady v povrchu. Příčiny těchto vad nelze s určitostí vysvětlit. Následně byly nastíněny různé možnosti způsobu výroby pro určité intervaly podle počtu výrobků.

The work is focused on the production of a replica switch cover for the ČZ 250/471 motorcycle from 1974. The theoretical part of thesis includes a review of the production of permanent and expendable patterns, mold making, various casting methods, additive technologies categorized under rapid prototyping methods, and a description of scanning methods. In the experimental part, the informations from the theoretical part are verified through the experiment of producing the switch cover replica. The original part was first scanned, then the scan was edited and converted into a solid model, which was then printed on an FDM printer as a expendable pattern for the investment casting method using shell molds. These castings were then evaluated against the originals. At the end of the experiment, surface defects were found, the causes of which could not be definitively explained. Subsequently, various production methods were outlined for specific ranges according to the number of products.
Production of a replica of the switch cover using the investment casting method
Keywords: rapid prototyping; přesné lití; aditivní technologie 3D skenování; 3D tisk; rapid prototyping; investment casting; additive technology; 3D scanning; 3D printing