Interpretace výsledků technické analýzy nehody na křižovatce ve vztahu k právním rozhodnutím - Běloušková, Kristina (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Diplomová práce s názvem Interpretace výsledků technické analýzy nehody na křižovatce ve vztahu k právním rozhodnutím se zabývá interpretací právních rozhodnutí k nehodám s nedáním přednosti v jízdě. Hlavním cílem této práce je najítí zaužívané hranice pro posuzování zavinění u srovnatelných nehodových situací. Před samotnou analýzou 230 soudních rozhodnutí je provedeno měření na odhad vzdálenosti a rychlosti, neboť to úzce souvisí s předností v jízdě. V rámci teoretické části práce je charakterizovaná přednost v jízdě, postavení znalce v trestním řízení, silniční předpisy, sankce a faktory, které nás během řízení ovlivňují. Analytická část čerpá z 230 soudních rozhodnutí a 5 znaleckých posudků poskytnutých Ústavem soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Závěr analytické části je najití zaužívané hranice pro posuzování zavinění u srovnatelných nehodových situací.

The diploma thesis titled Interpretation of traffic accident analysis results in relation to related legal decision deals with the interpretation of legal decisions accidents with not giving right of way. The main goal of this thesis is to find an established line for assessing culpability for comparable accident situations. Before the analysis of the 230 court rulings measurement is performed to estimate the distance an speed, because it is closely connected with right of way. In the context of theoretical part is characterized by a right of way, an expert in criminal proceedings, the road traffic regulations, penalties and the factors that influence us while driving. The analytical part draws on 230 court rulings and 5 expert opinions provided by the Institute of Forensic Engineering of the Technical University in Brno. Conclusion of the analytical part an established threshold for assessing culpability for comparable accident situations is found.
Interpretation of traffic accident analysis results in relation to related legal decisions
Keywords: Dopravní nehoda; přednost v jízdě; soudní rozhodnutí; znalecký posudek; Accident; right of way; court ruling; expert opinion.