Výpočet tepelného výměníku jaderné elektrárny - Fialová, Ludmila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Teoretická část této práce se zabývá tematikou tepelných výměníků jaderných elektráren. Nejprve je provedeno stručné shrnutí hlavních komponentů jednotlivých okruhů jaderné elektrárny. Dále je v práci představen pojem tepelný výměník. Je rozebrána funkce a základní konstrukce několika významných typů tepelných výměníků. Také je popsána jejich funkce v jaderných elektrárnách. Ve výpočtové části této práce je pro konkrétní tepelný výměník – trubkový plášťový kondenzátor – se zadanými vstupy a požadavky proveden výpočet veličin popisujících parametry tepelné výměny, tepelnou bilanci výměníku a jeho základní konstrukční rozměry.

The theoretical part of my thesis analyses the topic of heat exchangers in nuclear power plants. A summary of each nuclear power plant’s circuit and its main is conducted. Furthermore, the term heat exchanger is introduced. The function and elemental construction of some significant types of heat exchangers is analysed. Their function in nuclear power plants is also described. In the computational part of this thesis, values describing parameters of the heat exchange, the heat balance of the exchanger and its main construction dimensions are calculated for a particular heat exchanger – tube and shell condenser.
The computation of nuclear power plant heat exchanger
Keywords: Jaderná elektrárna; tepelný výměník; kondenzátor; tepelná bilance; přenos tepla; Nuclear power plant; heat exchanger; condenser; heat balance; heat transfer