Vzduchotechnika rodinného domu - Palička, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem této bakalářské práce je návrh téměř nulového rodinného domu v obci Stará Bělá nedaleko Ostravy. První část práce je zaměřena na architektonicko-stavební řešení objektu. Dům má dvě nadzemní podlaží. Přízemí slouží jako hlavní obytná část a nachází se zde obývací pokoj propojený s kuchyní, koupelna, samostatné WC, pracovna a technická místnost. Všechny místnosti jsou přístupné z centrální chodby se schodištěm. Druhé podlaží je navrženo jako klidová zóna se dvěma dětskými pokoji a hlavní ložnicí s přilehlou šatnou. Dále se zde nachází koupelna a oddělené WC. Před domem je umístěno kryté stání pro jedno vozidlo. Základy jsou navrženy jako betonové pasy, nosné zdivo tvoří vápenopískové bloky. Vodorovné konstrukce jsou železobetonové monolitické stropy. Dům je zastřešen sedlovou střechou se dvěma vikýři. Druhá část práce se věnuje návrhu technického zařízení budovy – vytápění, větrání a zdravotně-technickým instalacím. Hlavním zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch–voda. Vytápění je řešeno jako podlahové, v koupelnách doplněné o otopné žebříky v kombinovaném provedení. Příprava teplé vody je rovněž zajištěna tepelným čerpadlem. Větrání je zajištěno pomocí stropní rekuperační jednotky Duplex 550 s rekuperací tepla. Podkrovní místnosti orientované na jih jsou chlazeny fancoilovými jednotkami. Na střeše jsou umístěny fotovoltaické panely, jejichž výroba je ukládána do baterií. Dešťová voda je zachytávána do akumulační nádrže a využívána pro závlahu zahrady, což přispívá k udržitelnému hospodaření s vodou. Součástí práce je také řešení požární bezpečnosti stavby a tepelně technické posouzení. Dále bylo provedeno základní hodnocení akustiky a osvětlení budovy. V průkazu energetické náročnosti budovy je budova klasifikována ve třídě A.

The aim of this bachelor’s thesis is to design a nearly zero-energy detached house in Stará Bělá village near Ostrava. The first part focuses on the structural and architectural design of the building. The house has two storeys. The ground floor serves as the main living area, featuring an open-plan kitchen, a bathroom, a toilet, a study, and a utility room. All rooms are connected by a central hall with a staircase. The first floor serves as a private zone comprising two bedrooms and a master bedroom with an adjoining walk-in closet. There is also a bathroom and a separate toilet. There is a carport for one vehicle in front of the house. The foundations are made of plain concrete strips, the load-bearing walls are designed using sand-lime blocks. Horizontal structures consist of reinforced cast-in-place concrete slabs. The house has a gable roof with a large dormer on each side. The second part of the thesis describes design of the building services: heating, mechanical ventilation and sanitary installations. The main heat source is an air-to-water heat pump. The heating system is designed as underfloor heating, complemented by towel radiators in the bathrooms. Domestic hot water heating is provided also by the heat pump. Mechanical ventilation is provided by a ceiling-mounted Duplex 550 unit with heat recovery. The attic rooms on the south side are cooled using fancoil units. Photovoltaic panels are installed on the roof, with the generated electricity stored in batteries. Rainwater is collected in a storage tank and used for garden irrigation, contributing to sustainable water management. For my bachelor's thesis, I also worked on the fire safety design and the thermal-technical assessment. Additionally, I evaluated the acoustics and lighting. The building received an energy performance certificate with an A rating.
Air Conditioning of a Family House
Keywords: Rodinný dům; vápenopískové zdivo; sedlová střecha; fotovoltaika; vzduchotechnika; tepelné čerpadlo vzduch-voda; Detached house; sand-lime blocks; gable roof; photovoltaic system; mechanical ventilation; air-to-water heat pump