Návrh koncepce vibro-izolační mechatronické soustavy - Fargač, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tato práce se v teoretické studii zabývá dostupnými možnostmi, jak lze zabránit průchodu vibrací na přesné mechatronické soustavy skrz konstrukci, na které jsou uloženy. Praktická část sestává z navržení konceptu vibro-izolační mechatronické soustavy. Nejprve je analyzována unikátní nosná konstrukce v prostředí ANSYS Workbench. V další fázi je popsáno, jak lze propojit prostředí ADAMS a MatLab Simulink za účelem co-simulace dynamických systémů. Pomocí této co-simulace je analyzována nosná konstrukce soustavy. Nakonec je proveden návrh koncepce vibro-izolační soustavy a simulace jeho odezvy na silové zatížení.

The theoretical study of this thesis deals with options available for preventing the passing of vibrations on precision mechatronic system through the structure on which they are stored. The practical part consists of the design concept of vibro-insulating mechatronic system. At first there is an analysis of the unique structure in ANSYS Workbench. Next chapters describe how to connect the ADAMS and MatLab Simulink softwares for the purpose of co-simulation of dynamic systems. With this co-simulation, the carrying structure of the system is being analyzed. Finally, the concept of vibro-isolation system is designed and simulated for its response to force load.
Proposal of mechatronic system with vibro-insulator
Keywords: vibrace; tlumení; ADAMS; MatLab Simulink; mechatronické soustava; vibrations; damping; ADAMS; MatLab Simulink; mechatronic system