Soustružnické stroje - Vidlák, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Bakalářská práce se zabývá rozdělením soustružnických strojů a popisem základních komponent. Je rozdělena na tři části. První část pojednává o historii a definici obrábění. Dále se zaměřuji na stavbu soustruhu a popis základních částí, zejména na popis vřetene, které jsem si vybral pro výpočtový návrh. V druhé části je provedeno rozdělení moderních soustružnických strojů a uvedeno několik příkladů strojů současné produkce. V poslední části je navržena konstrukce vřetene dle zadaných parametrů.

Bachelor’s thesis deals with distribution of turning machines and describes the basic parts. It is divided into free parts. The first part deals with the history and definition of treatment. It is focused on building a lathe and description of basic parts, especially the description of the spindle which I chose for computational design which I chose for computational design. In the second part I will the distribution of the modern lathe machines and I give a several examples of current production machines. In the last part I will propose construction of spindle to fit the specified parameters.
Lathe machines
Keywords: Soustružnické stroje; soustruhy; stavba soustruhu; CNC; vřeteno; Lathe machines; lathe; description; CNC; spindle