Bytový dům - Kolář, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Předmětem mé bakalářské práce je návrh a zpracování projektové dokumentace pro provedení novostavby bytového domu. Navržená stavba se nachází v klidné okrajové části města Přerova s výhledem na okolní extravilán a poutní místo Svatého Hostýna. Samostatně stojící čtyřpodlažní objekt s polozapuštěným suterénem a třemi nadzemními podlažími nabízí kapacity 6 bytových jednotek pro účely trvalého bydlení celkově pro 21 osob. Modulové bytové jednotky s dispozicemi 3+KK a 4+KK jsou situovány podélně do dvou křídel půdorysu odlišných rozměrů, které jsou spojeny centrální chodbou s výtahem a technickým zázemím. Architektonický návrh zohledňuje požadavky na komfortní bydlení s možnostmi využití společenských a užitkových prostor, kde každá bytová jednotka má k dispozici větší společenskou zónu s vlastní terasou, skladovací místnost a sklepní kóji. Parkovací stání pro celkem 9 osobních automobilů jsou vyhrazena na vlastním pozemku s možností krytého parkování v suterénní jednotlivé garáži. V podzemním podlaží je dále k využití shromažďovací místnost, kolárna a prádelna se sušárnou. Stavební hmota objektu je tvořena systémem zdících prefabrikovaných cihelných broušených tvarovek z keramického střepu, s typizovanými rozměry jednotlivých prvků. Vnější plášť objektu je opatřen kontaktním zateplením v souladu s požadavky ETICS. ŽB stropní desky jsou konstruovány monoliticky, pro vhodnou dispozici suterénní garáže je užito předpjatého železobetonu. Objekt využívá technická zařízení a technologie s využitím obnovitelných zdrojů a je navržen jako budova s téměř nulovou spotřebou energie.

The subject of my barchelor thesis is the design and the elaboration of project documentation of the construction of the apartment building. Projected building is located in restful part of city Přerov with viewpoint to surrounding rural area and the place of Saint Hostýn pilgrimage. Detached building with semi-flush basement and three overground floors offers a capacity of 6 flat units for the settlement for 21 persons. Modular flats are situated lengtwise with disposition of 3 rooms + cooking place and 4 rooms + cooking place into two parts of groundplan with different proportions, that have connected by cental corridor with lift and technical utility room. Architectural rendering takes into accout the requests of comfort living and utility space, that every housing unit have larger social zone, with own terrace, storage room and cellar. Parking places for 9 cars are reserved on the plot with possibility of covered parking at the individual garage in basement. There are also meeting room, bike shed and laundry room. Material of bulding is formed of prefabricated system of wall masonry from brick shard fittings with standardized dimensions. External surface of the builng is provided by contact system of heat insulation consistent to the ETICS requests. Ceiling tiles of reinforced concrete are constructed monolithically. There is used prestressed reinforced concrete for better possibilities of use the basements individual garage. The building use technical equipment and technologies for using of renewable resources and is projected like building with almost zero energy consumption.
The block of flats
Keywords: Bytový dům; novostavba; plochá střecha; částečné podsklepený suterén; shromažďovací místnost; garáž; zděná budova; cihelné zdivo; železobetonová monolitická konstrukce; akustická izolace; kontaktní zateplovací systém; tepelné čerpadlo; řízená výměna vzduchu; fotovoltaický systém.; Apartment building; new building; flat roof; semi-flush basement; terrace; meeting room; garage; brick building; brick masonry; reinforced concrete structure; acoustic insulation; contact system of heat insulation; heat pump; controlled air exchange; photovoltaic system.