ZBROJOVKA BRNO - Staneková, Miroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Areál Brnenskej zbrojovky sa nachádza v blízkosti historického centra mesta v mestskej časti zábrdovice . V tesnej vzdialonosti pamiatkovo chránených budov, dôležitých ulíc alebo nábrežia rieky svitavy. jedná sa o rozsiahly, kedysi veľmi významný a výnimočný továrenský areál. Dnes žiaľ už len rozsiahly a pred mestom uzavretý. Výnimočný by ale znova mohol byť... V mojej práci som sa sústredila hlavne na revitalizáciu južnej a centrálnej časti areálu. Ten vnímam ako najzachovalejší a najautentickejš. Severná časť areálu je vhodná k novej výstavbe. Ideálne pre bytové domy v kľudnej lokalite v blízkosti nábrežia Svitavy. V súvislosti s dlhodobým zanedbávaním stavu objektov bude musieť byť podstatná časť z nich odstránená. Ako dočasné riešenie využitia tejto veľkej voľnej plochy sa ponúka možnosť vytvorenia rôznych druhov športových aktivít a plôch. Budovy vo východne časti areálu sú z časti v zhoršenom technickom stave alebo sa svojou architektúrou odlišujú od zbytku areálu. Zároveň je zvýšená miera hluku z priľahlej železničnej trate. Preto navrhujem budovy využívať ako prenajímateľné nebytové priestory alebo priestory pre malú výrobu.

Zbrojovka factory is located near to the historical center of the city quarter of Zabrdovice Near to the area are situated listed buildings, major streets and riverbank of Svitavy . The area is a vast , once very significant and outstanding factory premises. Unfortunately today it became percieved only as extensive . Therefore it can happen to be livable again. In my work I have focused mainly on the revitalization of the southern and central parts of the area . which I perceived as the most authentic ones . The northern part of the area is suitable for new construction,namely for apartments in a quiet location near the waterfront of Svitavy . In the context of long-term neglected objects, there has to be removed the state will have to be a substantial portion. As a temporary solution of using this large open area there is a possibility of creating different kinds of sports activities and areas . Buildings in the east part of the site is partly degraded in working order or its architecture differ from the rest of the complex . It is also an increased level of noise from the adjacent railway line . I propose to use the building as a rentable commercial space or spaces for a small production .
ZBROJOVKA FACTORY BRNO
Keywords: Zbrojovka; brownfield; urban farming; revitalizácia; produktívna zeleň; Zbrojovka; brownfield; urban farming