Evaluace přítomnosti probiotických bakterií v potravinovém doplňku pomocí molekulárně biologických metod - Dvornyi, Nikolai (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které při správném podávání schopny přinášet hostiteli zdravotní benefity, například podporu trávení a posílení imunitního systému. Jejich účinnost a přínosy závisí na konkrétním kmenu mikroorganismu. Proto je velmi důležitě mít metody rychlé a spolehlivé pro identifikaci MO. Tyto kmeny jsou často z rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, a představují přirozené hostiteli gastrointestinálního traktu. Tato bakalářská práce se zaměřuje na identifikaci probiotických bakterií v komerčně dostupném doplňku stravy Linex® Forte pomocí molekulárně biologických metod, především polymerázové řetězové reakce (PCR). Cílem bylo ověřit přítomnost deklarovaných probiotických kultur Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis, a porovnat výsledky s údaji uvedenými výrobcem. K tímto účelům byly použity dvě metody izolace DNA: fenolchloroformová extrakce a komerční purifikační kit OMNI International. Následně byla izolovaná DNA analyzována pomocí doménově, rodově a druhově specifické PCR. Výsledky ukazují, že použité metody jsou vhodné pro identifikaci probiotických bakterií a potvrzují jejich přítomnost ve vybraném výrobku.

Probiotics are beneficial microorganisms that, when administered properly, can provide health benefits to the host, such as aiding digestion and boosting the immune system. Their effectiveness and benefits depend on the specific strain of microorganism. These strains are often from the genera Lactobacillus, Bifidobacterium, and represent natural hosts of the gastrointestinal tract. This bachelor thesis focuses on the identification of probiotic bacteria in a commercially available dietary supplement Linex® Forte using molecular biological methods, mainly polymerase chain reaction (PCR). The aim was to verify the presence of the claimed probiotic cultures of Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis, and to compare the results with the manufacturer's claims. Therefore, two DNA isolation methods were used: phenolchloroform extraction and the commercial purification kit OMNI International. The isolated DNA was then analyzed by domain, genus and species-specific PCR. The results show that the methods used are suitable for the identification of probiotic bacteria and confirm their presence in the selected product.
Evaluation of the presence of probiotic bacteria in a food supplement using molecular biological methods
Keywords: Probiotika; PCR; izolace DNA; Bifidobacterium; Lactobacillus; identifikace bakterie; Probiotics; PCR; DNA isolation; Bifidobacterium; Lactobacillus; bacteria identification