Laboratorní úloha pro ověření vlastností audio zařízení - Staňková, Karolína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Cílem této práce je seznámení s parametry audio zařízení a jejich měřením podle platných norem (AES17-2018 a ČSN EN 60268-3). Na základě studia těchto norem je pak vytvořena laboratorní úloha pro předmět Měření v audiotechnice. První část práce se věnuje podrobnému rozboru měření různých parametrů audio zařízení. Jsou zde popsány jednotlivé postupy, z nichž se v další části práce vychází při návrhu laboratorní úlohy. Druhá část práce je věnována sestavení této laboratorní úlohy. Pro realizaci vícečetného měření byl vytvořen automatizovaný systém na platformě HP VEE. Přílohy této práce obsahují návod k laboratorní úloze, vzorový protokol, návod ke kontrolnímu měření a vzor kontrolního měření.

The aim of this thesis is familiarization with the parameters of an audio device and their measurements according to the standards (AES17-2018 and ČSN EN 60268-3). A laboratory task for the Measurement in Audio Engineering course is designed, based on the study of the standards. The first part of the thesis deals with detailed analysis of the measurements of different parameters of audio device. The described procedures are consequently employed to design the laboratory task. The second part of this thesis is dedicated to design the laboratory task. The automatized system based on HP VEE platform was developed to provide the multiple measurement. The attachments of this thesis contain the student’s manual for the laboratory task, the sample protocol, the testing measurement manual and the sample protocol for the testing measurement.
A laboratory task to verify the properties of audio devices
Keywords: laboratorní úloha; mikrofonní předzesilovač; audio zařízení; Měření v audiotechnice; přeslechy; dynamický rozsah; harmonické zkreslení; laboratory task; microphone preamplifier; audio device; measurements in audio engineering; crosstalk; dynamic range; harmonic distortion