Částečně paralelní hluboké zásobníkové převodníky a jejich aplikace - Putala, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Cílem této práce bylo seznámit se s hlubokými zásobníkovými automaty a na základě získaných znalostí dále navrhnout, formálně definovat a implementovat částečně paralelní hluboký zásobníkový převodník. Jedná se o rozšíření hlubokých zásobníkových převodníků, které je na zásobníku schopné v jednom kroku přistupovat k non-terminálním symbolům současně. S vhodně zvolenou konfigurací ve formě pravidel mohou zpracovat vstupní řetězec s menším množstvím přechodů, a tím pádem mají oproti hlubokým zásobníkovým převodníkům vyšší rychlost.

The goal of this work was to become familiar with deep stack automata and, based on the acquired knowledge, to further design, formally define and implement a partially parallel deep stack transducer. It is an extension of deep stack transducer that is capable of accessing non-terminal symbols simultaneously on the stack in one step. With a suitably chosen configuration in the form of rules, they can process the input string with fewer transitions and therefore have a higher speed compared to deep stack transducer.
Semi-Parallel Deep Pushdown Transducers and Their Applications
Keywords: formální jazyk; gramatika; bezkontextová gramatika; stavová gramatika; automat; konečný automat; zásobníkový automat; převodník; zásobníkový převodník; hluboký zásobníkový převodník; částečně paralelní hluboký zásobníkový převodník; formal language; grammar; context-free grammar; state grammar; automata; finite automata; pushdown automata; pushdown transducer; deep pushdown transducer; semi-parallel deep pushdown transducer