Scanner základnových stanic mobilních sítí na Raspberry Pi - Brokeš, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj síťového skeneru s využitím RTL-SDR na platformě Raspberry Pi. Využití kombinace kompaktního a cenově dostupného hardwaru Raspberry Pi či PC a RTL-SDR. To umožňuje efektivní monitorování a analýzu mobilních telekomunikačních sítí jako je LTE síť. Cílem je poskytnout podrobný pohled na parametry a výkon těchto bezdrátových technologií. Tato práce se zabývá detekcí těchto signálů a jejich zpracování.

This bachelor thesis focuses on the development of a network scanner using RTL-SDR on the Raspberry Pi platform. Using a combination of compact and affordable Raspberry Pi or PC hardware and RTL-SDR, which enables efficient monitoring and analysis of mobile telecommunication networks such as LTE network. The aim is to provide with a detailed view of the parameters and performance of these wireless technologies. This paper deals with the detection of these signals and their processing.
Mobile network base station scanner on Raspberry Pi
Keywords: Raspberry Pi; RTL-SDR; LTE; 4G; 5G; synchronizace; rámec; struktura; Raspberry Pi; RTL-SDR; LTE; 4G; 5G; synchronization; frame; structure