Dielektrická rezonátorová anténa na bázi vlnovodu integrovaného do substrátu - Kubín, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Diplomová práce se zabývá návrhem dielektrické rezonátorové anténní řady napájené vlnovodem integrovaným do substrátu. V práci jsou popsány různé napájecí metody dielektrické rezonátorové antény a samotný postup návrhu antény. Anténní řada byla navržena v simulačním program ANSYS HFSS na kmitočtu 10 GHz, následně vyrobena a proměřena. U anténní řady bylo dosaženo šířky pracovního pásma 570 MHz pro S11 menší než -10 dB a zisku 12,1 dBi.

The Master’s thesis deals with the design of the dielectric resonator antenna array based on the substrate integrated waveguide. The work describes various feed methods of the dielectric resonator antenna and the technique of the design of the antenna. The antenna array was designed in the simulative program ANSYS HFSS at the frequency 10 GHz, subsequently fabricated and measured. The antenna array has the bandwidth of 570 MHz for S11 better than –10 dB and the gain of 12.1 dBi.
Dielectric resonator antenna based on substrate integrated waveguide
Keywords: Dielektrická rezonátorová anténa; vlnovod integrovaný do substrátu; anténní řada; Dielectric resonator antenna; substrate integrated waveguide (SIW); antenna array