Automatizace tvorby detektorů vybraných síťových útoků - Huták, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato práce se zabývá automatizovanou tvorbou detektorů síťových útoků. Popisuje návrh tvorby vzorů běžného a útočného chování na základě monitorování síťového provozu vybraných služeb. Vzory jsou reprezentovány generovanými statistikami, u kterých se klade důraz na výběr vhodných metrik. Použitím strojového učení se vzory užijí k tvorbě detektorů síťových útoků. Na základě návrhu byl implementován modul do systému Nemea v programovacím jazyce C/C++.

The thesis is focused on automated development of network attack detectors. It describes a design of patterns developed for normal and offensive behaviors based on monitoring network traffic of selected services. Patterns are represented by statistics with a focus on suitable metrics. Using machine learning algorithms attack detectors are created from behavioral patterns. Finally, a module was implemented for Nemea system in C/C++ programming language based on the proposal.
Automated Development of Network Attack Detectors
Keywords: síťová bezpečnost; NetFlow; honeypot; automatizované zpracování; vzory chování; Nemea; network security; NetFlow; honeypot; automated processing; behavioral patterns; Nemea