Překladač z Octave do C++ - Ševčík, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Programy vyvinuté v interaktivním programovém prostředí Matlab je náročné využít na zařízeních s malým množstvím paměti a v integraci do projektů bez podpory tohoto jazyka. Proto jsou programy převáděny do jazyka C++. V praxi se používá manuálního převodu, který výrazně prodlužuje dobu nasazení. Tato práce se zaměřuje na automatizování překladu z jazyka Octave/Matlab do C++ s použitím knihovny Eigen umožňující využití maticových a vektorových operací. Překladač umožňuje překlad základních 39 operací a 13 funkcí jazyka Octave. Experimenty ukazují, že se tímto překladem dosáhne snížení požadavku paměti až o 99%.

It is difficult to use programs developed in the interactive programming environment Matlab for low-memory devices and for integration into projects without the language support. Therefore, the programs are converted into C++. In practice, manual transfer is used which significantly prolongs the time of the developing program. The work focuses on the automation of translation from Octave/Matlab to C++ using the Eigen library to enable matrix and vector operations. The translator allows 39 basic operations and 13 functions of the Octave language. Experiments show that this translation will reduce memory requirements of up to 99%
Octave to C++ Source-to-Source Compiler
Keywords: Překladač; transpiler; kompilátor; Eigen; Octave; C++; generování kódu; paměťová náročnost; matice; Compiler; transpiler; transcompiler; source-to-source compiler; Eigen; Octave; C++; code generation; memory requirement; matrices