Analýza vybraných způsobů ocenění pro nemovitost typu byt v jižní části Olomouce - Košťálková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu vybraných způsobů ocenění pro nemovitost typu byt v jižní části Olomouce. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje základní pojmy, definice a metody spojené s oceňováním. Dále práce obsahuje popis dané lokality a stav realitního trhu. Praktická část práce se zabývá samotným oceněním pomocí metod: přímého porovnání, výnosovou metodou a nákladovou metodou. V závěru práce je provedeno vyhodnocení cen a posouzení vhodnosti jednotlivých použitých metod.

This master´s thesis is focuses on the analysis of selected methods of valuation for apartment-type property in the southern part of Olomouc. Thesis is separated into theoretical and practical part. The theoretical part defines basic concepts, definitions and methods related to valuation. Thesis also includes a description of the location and condition of the real estate market. The practical part deals with the actual valuation using methods: direct comparsion, the yield method and cost method. In conclusion, there is an evaluation of prices and assessing the suitability of individual method used.
Analysis of selected methods of valuation for apartment-type property in the southern part of Olomouc
Keywords: Budova; byt; součást; příslušenství; cena; hodnota; trh nemovitostí; Olomouc; porovnávací metoda; nákladová metoda; výnosová metoda.; Building; apartment; component; accessories; price; value; real estate market; Olomouc; comparative method; cost method; yield method.