Vliv topologie operačních zesilovačů na kvalitu audiosignálu - Rozkopal, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
V práci je rozebrán rozdíl mezi libovolným signálem a audio signálem z pohledu nároku na kvalitu zesilovače, kterým je signál zesilován. Jsou zmíněny způsoby vzniku zkreslení a jejich vliv na kvalitu audio signálu. V práci je také detailně rozebrán princip operačního zesilovače, jeho různé obvodové realizace a způsoby vylepšení obvodové topologie za účelem dosažení co nejlepších parametrů. Je zde konzultován výběr součástek pro diskrétní realizaci operačního zesilovače. V neposlední řadě práce obsahuje praktickou část, ve které jsou uvedeny důvody pro realizaci operačních zesilovačů z diskrétních součástek a rozebrány 2 nejčastěji používané topologie operačních zesilovačů. Je navržena jejich diskrétní verze a jsou zde porovnány rozdíly mezi údaji od výrobce oproti dosaženým údajům v simulaci.

The thesis describes different between any signal and audio signal from the used amplifier´s quality point of view. There are mentioned ways of origin of distortions and their effect on the audio signal quality. There is also described in detail the principal of operational amplifier, it´s circuit realization and ways to improve the circuit topology in order to reach the best qualities. Choice of parts used for discreet realization of operational amplifier is consulted. Last but not least the thesis contents the practical part, stating the reasons for realization of operational amplifiers from discreet parts and also describing two most commonly used topologies of operational amplifiers. Their discreet version is designed and there are compared the different between the manufacturer’s data and the data measured during the simulation.
The influence of operational amplifier topology on audiosignal quality
Keywords: Operační zesilovač; audio signál; zkreslení; obvodová topologie; linearita; tranzistor; Operational amplifier; audio signal; distortion; circuit topology; linearity; transistor