Design vznášedla - Lhotský, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
V diplomové práci se věnuji návrhu designu vznášedla. Koncepce návrhu je malé vznášedlo pro osobní přepravu. Stylem vznášedlo zapadá mezi sportovní stroje. Interiér je navržen pro přepravu 4 osob a osobního nákladu. Hlavní náplní práce je exteriér vznášedla. Její součástí je ale i nástin řešení interiéru v základních rozměrech odpovídajícím antropometrickým rozměrům a jiným ergonomickým požadavkům.Výsledkem tedy je originální a osobité vznášedlo, které je vyřešeno z hlediska designu s ohledem na ergonomii a technologická omezení, která vznášedla přináší.

The Diploma thesis is dedicated to design of a hovercraft. The concept of design is a small hovercraft for personal use. The hovercraft is styled into a sports category. The interior is designed for 4 persons and personal luggage. Main part of the work is the exterior of the hovercraft. But it contains also a basic vision of interior solution with basic dimensions according to antropometric measures and other ergonomical criteria. So the result is original hovercraft, which is solved in area of design with regards for ergonomics and technological limitations, which hovercraft brings.
Design of hovercraft
Keywords: Vznášedlo; design; vzduchový polštář; ACV; Hovercraft; design; air cushion; ACV