Malý bytový dům - Smrčka, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Předmětem bakalářské práce je vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby bytového domu v obci Česká, okres Brno-venkov. Jedná se o samostatně stojící objekt s částečným podsklepením a dvěma nadzemními podlažími, ve kterém se nachází celkem 7 bytových jednotek. V 1.NP jsou umístěny 3 kompletně bezbariérové byty o dispozici 3+kk s terasou a společné prostory domu v podobě zasedací místnosti, kolárny a kóje pro každý byt. Ve 2.NP jsou navrženy 4 prostorné byty o dispozici 4+kk s balkony, určené primárně pro rodiny s dětmi. V částečném suterénu se nachází technická místnost objektu a společný sklad. Parkování pro obyvatele domu je navrženo před objektem na pozemku investora. Objekt je umístěn v klidné rezidenční části obce Česká na mírně svažitém pozemku a je orientován severojižním směrem. Objekt je navržen v podélném zděném konstrukčním systému s příčným ztužujícím traktem, který slouží jako komunikační prostor se schodištěm. Suterénní obvodové stěny jsou vyzděny z betonových bednících tvarovek, zbytek objektu je vyzděn z keramických tvárnic. Stavba je založena na základových pasech z prostého betonu a ukončena plochou vegetační střechou. Stropy a schodiště jsou železobetonové monolitické. Celý objekt je zateplen kontaktním zateplovacím systémem ETICS.

The aim of the bachelor´s thesis is the processing of the design documentation for the construction of an apartment building in the village Česká, district of Brno-countryside. It is a detached building with partial basement and two floors, in which there are a total of 7 dwelling units. On the first floor there are 3 completely accessible flats with a layout of 3+kitchenette and a terrace and common areas of the house in the form of a meeting room, bicycle room and cubicule for each flat. On the second floor there are 4 spacious flats designed with a layout of 4+kitchenette with balconies, designed primarily for the families with children. In the partial basement there is a utility room of the building and a common storage. Parking for residents of the house is designed in front of the building on the plot owned by the investor. The building is located in a quiet residential part of the village Česká on a slightly sloping, north-south facing plot. The building is designed in the longitudinal masonry structural system with a transversal shear tract, which serves as a communication space with a staircase. Basement external walls are walled by concrete formwork blocks, the rest of the building is walled by clay blocks. The construction is based on strip foundations made of plain concrete and finished with a flat green roof. There are cast-in-place reinforced concrete floors and staircases. The whole building is insulated with the contact thermal insulation system ETICS.
Small apartment building
Keywords: Bytový dům; novostavba; plochá vegetační střecha; bezbariérové řešení; částečné podsklepení; Apartment building; new building; flat green roof; accessible design; partial basement