Porovnání cen obvyklých a cen zjištěných porovnávacím způsobem u bytů v Ostravě - Byrtusová, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2016)
V této diplomové práci jsou charakterizovány zájmové lokality Poruba a Ostrava-Jih. V těchto ostravských obvodech je provedena analýza realitního trhu, jejímž hlavním výsledkem je určení rozmezí s velmi vysokou pravděpodobností výskytu hodnot cen bytů a odhad ceny obvyklé. Obě lokality jsou porovnány. Dále je u dvou konkrétních bytových jednotek dispozice 3+1 umístěných v těchto obvodech stanovena cena zjištěná a cena obvyklá. Tyto dvě ceny jsou následně porovnány. Do vyhodnocení je zahrnuto porovnání cen mezi obvody s uvedením konkrétních důvodů rozdílů.

Locations of interest Poruba nad Ostrava-Jih are described in this master thesis. The analyse of real estate market is made in these Ostrava districts. The main result of this analyse is to define the range where the price of flat is with the high probability and to estimate the market value. Both locations are compared. After that the identified price and market value are calculate for two apartments of 3+1 disposition in these districts. The identified price and market value are compared. In evaluation is included the comparison of prices between both districts with clarification of specific reasons of differences.
Comparison of normal prices and the prices identified by the comparison method for apartments in Ostrava
Keywords: Byt; zastavěná plocha; cena zjištěná; cena obvyklá; kvalitativní pásmo.; Apartment; bulit-up area; identified price; market value; quality zone.