Únavové vlastnosti niklové superslitiny IN738LC s AlSi vrstvou za teploty 800 °C - Hlavnička, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Tato práce posuzuje vliv nanesené ochranné AlSi vrstvy na únavové vlastnosti základního materiálu, kterým je niklová slitina Inconel 738 LC. Ochranná vrstva je vyrobena žárovým plazmatickým nástřikem s následným tepelným zpracováním. Pozornost je věnována hodnocení mikrostruktury základního materiálu a vrstvy, dále měření tloušťky a mikrotvrdosti vrstvy po samotném žárovém nástřiku a také po aplikovaném tepelném zpracování. Únavové vlastnosti jsou posuzovány zejména na základě hodnocení lomových ploch a únavových trhlin po zkouškách nízkocyklové únavy prováděné při 800 °C.

This work deals with influence of applied protective AlSi layer on low cycle fatigue behaviour of substrate from nickel base superalloy Inconel 738 LC. Protective layer is made by thermal spraying, plasma spraying followed by heat treatment. The emphasis is especially concentrated to the microstructure evaluation of the protect layer and basic material, in addition, measurement of layer thickness and the microhardness in as sprayed conditions and after heat treatment. The fatigue behaviour is assessed by fracture area observation and fatigue cracks evaluation after low cycle fatigue tests carried out at 800 °C.
Fatigue behaviour of nickel-based superalloy IN738LC with AlSi coating at 800°C
Keywords: Inconel 738LC; nízkocyklová únava; plazmatický nástřik; AlSi vrstva; tepelné zpracování; struktura; mikrotvrdost; fraktografie lomu; Inconel 738LC; low cycle fatigue; plasma spraying; AlSi layer; heat treatment; structure; microhardness; fracture area