Optimalizace procesu výroby DPS - Schnederle, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Bakalářská práce popisuje problematiku výroby desek plošných spojů. Je zaměřena především na problematiku výroby 1V a 2V DPS subtraktivní metodou pattern plating a s ní souvisejícími činnostmi. Obsahuje analýzu dvouvrstvé DPS pomocí mikrovýbrusu a ukázky možných vad vzniklých při výrobě. Práce je zaměřena na optimalizaci procesu výroby ve fy Čemebo Blansko s.r.o. Ukazuje rozmístění strojů a technologický tok ve firmě, načež uvádí doporučení pro racionalizaci tohoto toku. Dále obsahuje doporučení pro dovybavení dalšími vhodnými zařízeními a doporučení pro optimalizaci stávajících zařízení, postupů a přístupů.

Bachelor's thesis describes the problems of production of printed circuit boards. It focuses on issues of production 1V and 2V DPS subtractive method pattern plating and related activities. Includes analysis of double-layer PCB using microsection and examples of possible defects in the production. The work is aimed at optimizing the production process in fa Čemebo Blansko Ltd. Shows the deployment of machines and technology flows in the company, then provides recommendations to streamline the flow. It also includes recommendations for retrofitting other appropriate facilities and recommendations for optimization of existing facilities.
PCB Production and Process Optimizing
Keywords: Deska plošného spoje; pattern plating; mikrovýbrus; prokov; FR-4; technologický tok; řízení jakosti; Printed circuit board; pattern plating; microsection; via; FR-4; technology flow; quality control