Živé panorama - Jalůvková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na tvorbu živých panoramat. Jedná se o inovativní reprezentaci dat ze streamujících kamer. Vstupem je video ze streamujících kamer, výstupem je také stream - panorama neustále se překreslující podle aktuální polohy kamery. Výsledné řešení je založeno na algoritmu SIFT pro hledání klíčových bodů ve snímcích, dále na algoritmu RANSAC pro výpočet homografie sloužící k následnému plynulému spojování snímků. Spoje snímků jsou váhovány pro lepší překreslování v panoramatu. Funkčnost navrhnutého řešení byla otestována na řadě testovacích video nahrávek.

This batchelor`s thesis is focused on creation of live panorama. This is an innovative representation of data from streaming cameras. The input is a video from the streaming camera and the output is also stream - constantly re-drawing panorama according to the current camera position. The resulting solution is based on the SIFT algorithm for finding keypoints in the frames. Furthermore, the RANSAC algorithm is used for calculating homography for stitching images together. Re-drawing the panorama requires weighting of edges. The functionality of the proposed solution was tested on a series of testing video recordings.
Live Panorama
Keywords: panorama; spojování snímků; RANSAC; homografie; SIFT; planární projekce; cylindrická projekce; panorama; stitching; RANSAC; homography; SIFT; planar projection; cylindrical projection