Systém pro podporu optimalizace sítě městské hromadné dopravy - Katona, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cieľom tejto práce je optimalizácia mestskej hromadnej dopravy, konkrétne časového rozpisu jednej linky. Zmyslom tohto textu je popis riešenia daného problému, od analýzy až po výsledný systém. Informácie získané priamo z Dopravného podniku mesta Brno boli využité na zostrojenie simulačného modelu jednej linky mestskej hromadnej dopravy. Pomocou tohto modelu a genetického algoritmu sa systém pokúsi nájsť najoptimálnejší časový rozpis danej linky. Súčasťou práce je aj nástroj s používateľským rozhraním, ktorý je možné v praxi použiť na analýzu a optimalizáciu terajších časových rozpisov jednotlivých liniek. Nástroj poskytuje široký rozsah vstupov, ktorými môže analytik obmedziť isté vlastnosti výsledného rozpisu. Vďaka tomuto nástroju by sa mala práca analytikov, ktorí sú zodpovední za správu a vytváranie liniek, výrazne zjednodušiť a zvýšiť tak efektivitu mestskej hromadnej dopravy.

The aim of this work is the optimization of urban public transport, specifically the timetable of one line. The purpose of this text is to describe the solution of the given problem, from analysis to the resulting system. Information obtained directly from the Brno Public Transport Company was used to construct a simulation model of one urban public transport line. Using this model and a genetic algorithm, the system will attempt to find the most optimal timetable for the given line. Part of this work is a tool with a user interface that can be used in practice to analyze and optimize the current timetables of individual lines. The tool provides a wide range of inputs that an analyst can use to restrict certain properties of the resulting timetable. Thanks to this tool, the work of analysts responsible for managing and creating lines should be significantly simplified and thus increase the efficiency of urban public transport.
System to support the optimisation of the public transport network
Keywords: optimalizácia; mestská hromadná doprava; algoritmy inšpirované prírodou; genetický algoritmus; NSGA-II; Pareto front; simulácia; DEVS; optimization; urban public transport; nature-inspired algorithms; genetic algorithm; NSGA-II; Pareto front; simulation; DEVS