Využití evolučních algoritmů v úloze symbolické regrese - Komadel, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Evoluční techniky jsou neustále se vyvíjející a progresivní část informatiky. Evoluční algoritmy se v praxi používají k řešení mnohých druhů problémů od optimalizace až k plánování. Tato práce se zabývá genetickým a kartézským genetickým programováním, které patří mezi nejčastěji používané algoritmy. Cílem práce je implementovat jednotlivé přístupy a vyhodnotit jejich účinnost v úloze symbolické regrese.

Evolutionary algorithms are constantly developing and progressive part of informatics. These algorithms serve to solve many kinds of problems from optimal control to planning. This study discusses genetic and cartesian genetic programming, which belong among the most successful types of evolutionary algorithms. The goal of this work is to develop two aplications of genetic and cartesian genetic programming and evaluate efficiency of these two types of evolutionary algorithms in solving symbolic regression problems.
Utilization of Evolutionary Algorithms in Symbolic Regression Problem
Keywords: evoluční programování; genetické programování; kartézské genetické programování; symbolická regrese; evolutionary programming; genetic programming; cartesian genetic programming; symbolic regression