Modul rozšiřující funkcionalitu GDPR řešení - Janeček, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Cílem této diplomové práce je seznámení se s principy technologií pro řízení přístupu, obecného nařízení ochrany osobních údajů a softwarů pro ochranu proti úniku dat. Nezbytnou součástí práce je návrh a implementace rozšiřujícího modulu pro autentizaci uživatelských zařízení, včetně povolení přístupu ke sdíleným úložištím. Modul poskytuje ověření, zdali se uživatel může připojit k firemním prostředkům. Rovněž umožňuje povolit nebo zakázat přístup na základě specifikovaných vlastností, jako je typ chráněné služby či uživatelské oprávnění. Základní ověření funkčnosti modulu probíhá pomocí sad testů a virtuálního prostředí simulujícího firemní prostředí. Výsledkem návrhu je modul umožňující ověření připojení na základě zařízení, a modul je navíc integrovaný do bezpečností platformy Safetica.

The goal of this thesis is to introduced the principles of access control technologies, the General Data Protection Regulation and the software for data leakage protection. An essential part of the work is a draft and implementation of the expansion module for user device authentication including shared storage access authorization. Therefore, this module allows to verify whether a user can access shared corporate resources. It also allows to enable or disable access based on specified attributes, such as the type of the protected service or user permission. The basic verification of the module's functionality is realized through different sets of tests and a virtual environment that simulates the corporate environment. The result of the draft is a module that allows to verify access based on the device, and this module is moreover integrated into the Safetica security platform.
Module Extending Functionality of GDPR Solution
Keywords: Ochrana proti úniku dat; Obecné nařízení o ochraně osobních údajů; 802.1X; RADIUS protokol; IPSec; SoftEther VPN; Virtuální privátní sítě; Autentizační síťový modul; Data loss prevention; General data protection regulation; 802.1X; RADIUS protocol; IPSec; SoftEther VPN; Virtual private network; Autentization network module