Zhodnocení výskytu musk sloučenin ve vodním ekosystému - Tobková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2013)
V této bakalářské práci je řešena problematika výskytu syntetických musk sloučenin ve složkách životního prostředí, zejména vodního ekosystému. Práce obsahuje základní rozdělení syntetických musk sloučenin spolu s výčtem jejich nejvýznamnějších zástupců, z nichž byli vybráni zástupci, kteří budou podrobněji studováni v diplomové práci. Sledovanými zástupci jsou linalool, citronellol a isobornylacetát. Byly popsány základní fyzikálně chemické vlastnosti těchto vonných látek a jejich toxikologické a environmentální aspekty na životní prostředí. Součástí práce je podrobný popis analytického stanovení syntetických musk sloučenin.

This bachelor’s thesis is concerned with synthetic musk compounds and their presence in the environment, particularly in water ecosystem. The thesis contains fundamental classification of synthetic musk compounds together with specification and detailed description of their most significant representatives. Among them are linalool, citronellol, and isobornyle acetate which will be studied further in master’s thesis. Fundamental physical-chemical properties of these odoriferous compounds and their toxicological and environmental impact are studied. Also part of this thesis is a detailed description of synthetic musk compounds’ analytical determination.
Evaluation of occurence of musk compounds in water ecosystem
Keywords: Musk sloučeniny; vůně; ryby; odpadní voda; čistírna odpadních vod; izolace; separační techniky; Musk compounds; fragrance; fish; waste water; water treatment plant; isolation; separation techniques