Vytvoření databáze tuhosti statorových svazků elektrických strojů točivých - Podzemný, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
V této práci je zpracován kompletní postup určení tuhosti statorového svazku u elektrických strojů točivých s využitím metody konečných prvků (MKP), podle kterého byla následně vytvořena databáze tuhostí těchto svazků. Dále je zde provedena citlivostní analýza vybraného modelu svazku, která vedla k určení parametrů nejvíce ovlivňujících právě jeho tuhost. Nakonec byla na jednom ze synchronních strojů provedena modální analýza pomocí MKP, za účelem ověření vlivu tuhosti svazku na modální vlastnosti stroje. Tímto jsme určili několik vlastních tvarů stroje a jim odpovídajících frekvencí, z nichž byly nakonec vybrány a porovnány ty tvary, které byly tuhostí svazku ovlivněny nejvíce.

In this thesis is wrote up a complete procedure of stator core stiffness determination using finite element method (FEM), subsequently, the stator core stiffness database was created according to this procedure. In the next chapter is carried out a sensitivity analysis of one chosen stator core, which led to identifying parameters that affected its stiffness the most. Finally, a modal analysis of one synchronous machine was performed using FEM, in order to determine the effect of stator core stiffness on modal characteristics of the machine. Several modal shapes and corresponding natural frequencies were computed in this analysis, then only a few shapes with the highest core effect were chosen and compared.
Creation of database of stator core stiffness of rotational electrical machines
Keywords: ANSYS; citlivostní analýza; elektrické točivé stroje; metoda konečných prvků; MKP; modální analýza; stator; statorový svazek; tuhost; vlastní frekvence; vlastní tvary.; ANSYS; FEA; FEM; finite element method; modal analysis; modal shapes; natural frequencies; rotational electrical machines; sensitivity analysis; stator; stator core; stiffness.