Studium vlivu EDTA na vlastnosti podvojně vázaných hydroxidů připravených na Mg substrátech - Tkadlec, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Předmětem bakalářské práce byla příprava a charakterizace MgAl LDH povlaků na Mg substrátech připravených práškovou metalurgií za účelem zlepšení korozní odolnosti. Povlaky byly připraveny v reakční směsi s různými koncentracemi EDTA. Korozní odolnost povlakovaných vzorků byla analyzována pomocí potenciodynamických měřeními a srovnána s nepovlakovaným Mg. Nejlepší korozní odolnost vykazoval vzorek připravený s 5mM koncentrací EDTA v reakční směsi. Vyšší koncentrace EDTA vedla ke zhoršení korozních vlastností. Popis morfologie a struktury povlaků a prvkového složení byl proveden pomocí elektronové mikroskopie a využitím EDS analýzy. Fázová analýza byla provedena pomocí rentgenové difrakce (XRD). Bylo prokázáno, že EDTA ovlivňuje strukturu LDH povlaků. Při koncentraci EDTA nad 25mM v reakční směsi dochází ke vzniku povlaků typu Al(OH)3.

The subject of the bachelor's thesis was the preparation and characterization of MgAl LDH coatings on Mg substrates prepared by powder metallurgy with the aim of improving corrosion resistance. The coatings were prepared in a reaction mixture with various concentrations of EDTA. The corrosion resistance of the coated samples was analyzed using potentiodynamic measurements and compared with uncoated Mg. The sample prepared with a 5mM concentration of EDTA in the reaction mixture showed the best corrosion resistance. Higher concentrations of EDTA led to a deterioration of corrosion properties. The morphology and structure of the coatings and the elemental composition were described using electron microscopy and EDS analysis. Phase analysis was performed using X-ray diffraction (XRD). It was demonstrated that EDTA affects the structure of LDH coatings. The concentration of EDTA above 25mM in the reaction mixture results in the formation of Al(OH)3 coatings.
Effect of EDTA on properties of layered double hydroxides deposited on Mg substrates
Keywords: Hořčík; koroze; LDH povlak; EDTA; prášková metalurgie; Magnesium; corrosion; LDH coating; EDTA; powder metallurgy