Adaptivní filtry pro zpracování biologických signálů - Strouhal, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá problematikou čáslicové adaptivní filtrace. V teoretické části je popsána obecná struktura adaptivního systému a možné aplikace číslicové filtrace. Dále jsou zde rozebrány nejčastější adaptační algoritmy LMS a RLS. V praktické části jsem se soustředil na adaptivní systémy využívající FIR adaptivní filtr a LMS adaptační algoritmus. Odvodil jsem a implementoval dva adaptivní systémy: prostý adaptivní filtr a úzkopásmovou zádrž s adaptivnim rezonátorem. Sledoval jsem vlastnosti systému a hledal optimální nastavení. Nakonec byly adaptační systémy testovány vstupním signálem s proměnnou frekvencí rušení.

This thesis is engaged in adaptive filtering. There are described common structure of adaptive systems and possible aplications. Most usual adaptive algoritms LMS and RLS are analysed. This project aims to realization of simple adaptive system and narrow bandstop. I researched qualities of the filters and the optimal setting. At the end both systems were tested using noisy ECG signal with varriable frequency of noise
Adaptive Filters for Processing of Biological Signals
Keywords: EKG LMS; RLS; adaptivní systémy; filtry; síťové rušení; EKG; LMS; RLS; adaptive systems; filter; powerline noise