Dřevostavba rodinného domu - Mertl, Vítek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem masivní dřevostavby - srubu, jako domu pro bydlení pětičlenné rodiny s dílnou na drobnou ruční výrobu. Stavební objekt je situován v Krušných horách v obci Klíny, okres Most. Navržený objekt je dvoupodlažní se šikmou střechou. Jsou používány ve většině případů materiály na přírodní bázi, aby byla stavba co nejvíce ekologická. Okenní a dveřní výplně otvorů mají vrstvené dřevěné rámy. Objekt je založen na vrstvě pěnoskla pro zlepšení tepelněizolačních vlastností. Rodinný dům je navržen tak, aby zajišťoval teplo domova s nádechem přírody.

This bachelor's thesis deals with a design of a massive wooden building - a log house, as a house for a five-member family with a small handmade workshop. The building is located in the Ore Mountains in the village called Klíny, district Most. The proposed building is two-storey with a sloping roof. In most cases natural-based materials are used to make the building as ecological as possible. Windows and doors openings have laminated wooden frames. The building is based on a layer of foam glass to improve thermal insulation properties. The family house is designed to provide the warm of home with a touch of nature.
Timber detached house
Keywords: srub; rodinný dům; pěnosklo; dřevěný krov; dřevo; přírodní materiály; log house; detached house; foam glass; wooden roof truss; wood; natural materials