Přepočet a variantní návrh ocelové střešní konstrukce zimního stadiónu v Jihlavě - Bulíček, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Cílem diplomové práce je přepočet nosné ocelové konstrukce zastřešení zimního stadiónu v Jihlavě a návrh variantního řešení nosné ocelové konstrukce střechy. Půdorysné rozměry zastřešení jsou 60 x 84 m. Stávající konstrukce je tvořena girlandovými příhradovými vazníky a příhradovými vaznicemi. Vazníky mají osovou vzdálenost 12 m a jsou uloženy na betonových sloupech. Variantní návrh řešení počítá s obloukovými příhradovými vazníky s táhlem a příhradovými vaznicemi. Uloženy budou na stávajících sloupech. Staticky byly posouzeny všechny nosné prvky stávající i nově navržené střešní konstrukce, tzn. jednotlivé prvky vazníků a vaznic, střešní ztužidla. Všechny posudky byly prováděny dle momentálně platných norem. Výpočtem bylo prokázáno překročení mezního stavu únosnosti a použitelnosti u některých prvků stávající konstrukce. Nová konstrukce vyhovuje na mezní stavy únosnosti i použitelnosti.

The aim of the thesis is the assessment of steel structure roofing winter stadium in Jihlava city and design of the variant solution of load bearing steel structure of the roof. The ground plan dimensions are 60 x 84 m The current structure is composite of truss main girders with parabolic lower chords, and purlins . Axial distances of main girders are 12 m and are supported on concrete columns. The alternative proposed solution uses arched truss main girders and truss purlins. They are supported on existing concrete columns. All load bearing members of existing and new design structure – main girders, purlins, roof bracing - have been evaluated according to actual normative rules. It is evident that the static assessment of the existing structure is satisfied from viewpoint of ultimate and serviceability limit states. The static assessment of the new structure is satisfied from the viewpoint of both limit states.
Static verification and variant design of roof structure of winter sport stadium in Jihlava city
Keywords: Ocel; girlandový příhradový vazník; obloukový příhradový vazník; příhradová vaznice; střešní ztužidlo; nosná konstrukce zimního stadiónu; mezní stav únosnosti a použitelnosti.; Steel; truss main girder with parabolic chords; arched trusses; truss purlin; roof bracing; load bearing structure of the sport stadium; the ultimate limit state and serviceability.