Deskripce nástrojových soustav pro obrábění nerotačních součástí - Popela, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Studie je specializována na charakteristiku a teoretický popis tří hlavních částí obráběcího stroje, které mají přímý vliv na samotný proces obrábění plochy obrobku a jeho přesnost – vřeteno stroje, nástrojový upínač (kuželový trn) a samotný nástroj. U všech tří částí proveden popis a charakteristika s uvedením schémat a zobrazením konkrétních příkladů. Objasnění funkce a chodu jednotlivých komponent.

This bachelor thesis is specialized on characteristic and theoretical description of three principal parts of cutting machine with major effect for machining process – spindle, mandrel and cutting tool. These parts are characterized and described with schemes and examples. Explanation of components function and running.
Description of tool systems in machine tools
Keywords: Vřeteno; trn; fréza; ložisko; obrobek.; Spindle; mandrel; mill; bearing; workpiece.