Vplyv zmeny klímy na efektívnosť EPC projektov - Klincová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2021)
Energy consumption in buildings is an important factor related to sustainable development and is closely linked to the main threat to human society posed by greenhouse gas emissions and the associated global warming. Optimizing of energy consumption in buildings and the efficient use of energy from renewable sources with minimal impact on the environment are at the heart of the fight against climate change. The article discusses the current state of climate change and its impact on energy consumption in the building, describes the possibilities of assessing the future energy performance of buildings through simulations as a tool for optimal design of energy consumption in a building, taking into account future climate data, and explains the financing model for improving energy efficiency of buildings through EPC projects.

Spotreba energie v budovách je dôležitým faktorom súvisiacim s trvalo udržateľným rozvojom a je úzko spojená s hlavnou hrozbou ľudskej spoločnosti, ktorú predstavuje tvorba skleníkových plynov a s tým súvisiace globálne otepľovanie. Optimalizácia spotreby energie v budovách a efektívne využívanie energie z obnoviteľných zdrojov energie s minimálnym dopadom na životné prostredie predstavujú jadro boja proti zmene podnebia. Článok pojednáva o problematike súčasného stavu klimatických zmien a ich dopadu na spotrebu energie v budove, popisuje možnosti hodnotenia EHB prostredníctvom simulácií ako nástroja pre optimálny návrh spotreby energie so zohľadnením údajov o budúcej klíme a zároveň objasňuje model financovania zlepšenia energetickej efektívnosti budov prostredníctvom EPC projektov.
The Impact of Climate Change on the Effectiveness of EPC Projects
Keywords: Climate change; energy efficiency; EPC project; energy simulation; Zmena klímy; energetická hospodárnosť; EPC projekt; energetická simulácia