Polyfunkční struktura v Brně - Ravčuková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Tématem diplomové práce je architektonická studie revitalizace městského bloku a jeho maximálního využití v intravilánu města se zkombinováním většího množství funkcí o omezené ploše. Vybrané téma bylo řešeno v předdiplomovém projektu, který předcházel vlastní diplomové práci. Návrh by měl umožňovat přirozené rozlišení veřejného a soukromého prostoru s důrazem na vysokou kvalitu obytného prostředí při současném snížení nároků na dopravu se zajištěním různých forem využití pro obyvatele domů. Navrhovaná zástavba se tyčí mezi ulicemi Veveří, Kounicova a Pekárenská v Brně. Půdorysný tvar objektu se promítá na řešené části území, které je ze tří stran napojeno na přilehlé ulice. Protíná samotné území dvěma směry a to jak kolmě, tak diagonálně. Hmotové a prostorové řešení návrhu respektuje okolní zástavbu a přirozeně na ni navazuje. Základní hmota objektu je rozdělena na tři bloky a to díky komunikacím, které procházejí skrze území. Vnitroblok je klidný, osázený zelení, s průchozím a prosvětleným parterem obchodů a služeb. Na střeše parteru se nachází zelená pochůzí střecha pro obyvatele vnitrobloku a dále se pak zvedají fasády domů do výšky. Celý komplex budov je zakončen nepravidelně lomenými střešními plochami, ve kterých jsou zasazeny terasy mezonetových bytů. Tato prostorová struktura je horizontálně rozdělena podle funkcí. V návrhu jsou hromadné podzemní garáže, obchody a služby, administrativa a pronajímatelné prostory a v největší míře byty. Základní vzhled budovy vytváří fasádní omítka, která se nachází na většině části stavby a navazuje svým rázem na okolní zástavbu, na druhou stranu je budova roztříštěna pomocí odděleného parteru obchodů a jednotlivé bloky jsou tvarově formovány ubíráním fasádní hmoty jak u vstupů do jednotlivých objektů, tak balkony a lodžiemi.

The topic of this diploma thesis is to revitalise of one city block and to maximise of its utilisation with combination of many different functions on this concrete area. This work is based on pre-diploma project in previous semester. This project ensures many possible functions for the inhebitants and also reflects natural differentiation between privat and public usage with impact on high quality of living space and appropriate public transport. Designed build-up area is situated betveen Veveri, Kounicova and Pekarenska streets in Brno. Patterns of this area are essential for the treatment of this project when both diagonaly and verticaly crosses whole area. Substance and space treatment reflects nearby structures and is naturally connected to it. Main substance of object is divided to three blocks via communications which crosses the area. Innerblock is sedated with green vegetation, connected to transit parter with shops and services. On the parters roof there is green walk-designed cover for inhabitants and after there are higher houses. Whole building complex is closed with rambling fractional roof covers with terraces of storeyed flats. This space structure is horizontally divided by its functions. In this project there are underground garages, shops and services, administrative spaces and space for rent and mostly flats for living. Fundamental look of the building is created by external rendering covering most of building which is connected to nearby structures. Shopping mall and separate blocks and also entrances to buildings and terraces/balcony are formed by taking off the substance by which leads to its fractionalism.
Multifunktional Building Brno
Keywords: Polyfunkční struktura v Brně; intravilán města; předdiplomový projekt; Brno; Veveří; prostorová struktura; nepravidelně lomené střešní plochy; lodžie; pochůzí zelená střecha; podzemní garáže; administrativa; služby; bydlení; mezonetové byty; Polyfunctional structure in Brno; city intravilan; pre-diploma thesis; Brno; Veveri; architectural structure; rambling fractional roof covers; loggia; green walk-designed cover; underground garages; administration services; living; storeyed flats.