Studie přepravních zařízení pro silniční dopravu nebezpečných látek - Urbánek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
V bakalářské práci jsou popsány základní informace o legislativách upravujících přepravu nebezpečných látek. Přepravě nebezpečných látek po silnici je věnovaná další část. Následně je proveden rozbor jednotlivých klasifikačních tříd dle dohody ADR. Dále se práce věnuje cisternám pro přepravu nebezpečných látek, jejich komponenty a uvedení základních parametrů. Na základě těchto parametrů bylo provedeno porovnání jednotlivých výrobků, zejména cisternových vozidel pro přepravu pohonných hmot.

In the bachelor’s thesis are described basic information about legislation regulating carriage of dangerous goods. For carriage of dangerous goods by road is dedicated following part. The next point is about all classification category of the ADR. Furthermore, the thesis pursues ADR tanks, its components and main parameters. There is a compartment of fuel tanks based on its parameters.
The study of equipment for road transport of hazardous substances
Keywords: ADR; přeprava nebezpečných látek; cisterny; pohonné hmoty; klasifikace ADR; ADR; carriage of dangerous goods; tankers; fuel; classification of ADR