VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV - Šiprová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Náplní diplomové práce je návrh vinařského hotelu pro vinařství Nikolsburg v Mikulově. Předmětem zadání je návrh novostavby hotelu se skladováním a adjustací vína tak, aby doplňoval a nenarušoval vinařskou krajinu. Objekt je osazen mezi přírodními rezervacemi Turold a Růžový vrch. Budova je navržena tak, aby umožňovala co nejlepší výhled na vinice, Mikulovský zámek, Svatý kopeček a přírodní lokalitu Turold. Hlavní náplní je čtyřhvězdičkový hotel pro 30 osob s restaurací, drobným wellnes pro hosty hotelu a dostatečným technickým zázemím. Doplňující náplní je čistá výroba vína (tedy zrání plnění do lahví, etiketování, adjustace, skladování a expedice) s návazností na degustační místnost. Základní koncept vznikl na základě svažitosti terénu, výhledovým osám a orientaci ke světovým stranám. Navrhuji zde terasy, které symbolizují moravské kopečky s vinicemi a umožňují hostům pobyt na terasách s výhledem do okolí a na vinice investora. Celý provoz hotelu je spjatý s výrobou vína a objekt na to odkazuje. Svislé prvky na fasádě odkazují k řádkům a svislým sloupkům ve vinicích.

This thesis deals with designing a wine hotel for Nikolsburg winery in Mikulov. The goal was to design a hotel which incorporates storage and processing of wine, while complimenting the surrounding vineyard landscape. The site is situated between nature reserves Turold nad Růžový vrch. The main focus of the design was to allow for the best possible view of surrounding vineyards, Mikulov Chateau, Basilica in Svatý kopeček and Turold nature reserve. The work centers around 4-star hotel able to accommodate 30 people, which includes a restaurant, small wellness for hotel guests and suitable technical facilities. Additionaly, the building is equipped for clean wine production (fermentation, pressing, aging, bottling, labelling, storage and expedition) and features a degustation room. Basic concept of the hotel was derived from the slope of the terrain, viewing axes and geographic orientation. There is a number of terraces symbolizing moravian hills covered by vineyards, which offer guests unobscured view of the surrounding landscape (and investors vineyards). The whole operation of the hotel has to do with winemaking as is seen in the building design. Vertical features of the facade represent rows and vertical poles in vineyards.
WINE HOUSE NIKOLSBURG MIKULOV
Keywords: Mikulov; Nikolsburg; Turold; hotel; vinařství; víno; wellness; výroba vína; vinařský hotel; vinice; centrum; restaurace; stravování; vinný sklep; ubytování; architektura; Mikulov; Nikolsburg; Turold; hotel; winery; wine; wellness; wine hotel; production; wine production; viticulture; vineyard; restaurant; wine cellar; accomodation; architecture