Vývoj SW pro automatické vyhodnocování fotografií z měření pomocí erozního mostu - Dobrovolný, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem softwaru pro automatické zpracování fotografií z měření pomocí erozního mostu. Program vzniká ve spolupráci s Fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně. Cílem práce je vyvinout program na automatické vyhodnocování měření, která jsou zaznamenávána pomocí fotografií, a usnadnit tak uživateli zpracování. K automatickému vyhodnocování jsou využity standardní metody zpracování obrazu. Software také obsahuje grafické rozhraní, ve kterém má uživatel přehled o průběhu a výsledcích zpracování. Výstupem měření je křivka profilu půdy, která je následně uložena ve formátu vhodném pro další používání. Program také umožňuje porovnání dvou vyhodnocených křivek a dokáže určit rozdíl ploch mezi nimi. Dále je navržena metoda pro určení skutečných rozměrů výstupní křivky a následně je její přesnost porovnána s již používanou metodou.

This bachelor thesis deals with development of software for automatic processing of photographs from erosion bridge measurements. The software is developed in cooperation with the Faculty of Civil Engineering of Brno University of Technology. The aim of the thesis is to develop a program for automatic evaluation of measurements that are recorded by means of photographs and make the processing simple for user. Standard image processing methods are used for automatic evaluation. The software also includes a graphical interface in which the user has an overview of the processing and its results. The output of the measurements is a soil profile curve, which is then saved in format suitable for further use. The software also allows the comparison of two such curves and determines the difference in area between them. Furthermore, a method is designed to determine the actual dimensions of the output curve, its accuracy is then compared with an existing method.
Development of a SW for automatic processing of photographs from measurements using an erosion bridge
Keywords: Zpracování obrazu; kalibrace fotoaparátu; Matlab; grafické uživatelské rozhraní; erozní most; Image processing; camera calibration; Matlab; graphical user interface; erosion bridge