Mateřská škola Bochoř - Amantayeva, Aruana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
ématem bakalářské práce je návrh moderní mateřské školy o dvou odděleních, umístěné v Olomouckém kraji, v okrese Přerov, v obci Bochoř. Stavba bude realizována na parcelách č. 1340 a 1356. Volná nezastavěná plocha o rozměrech přibližně 80 x 50 m je vyčleněna pro mateřskou školu, která bude fungovat jako samostatný provoz s hlavním vstupem z ulice Drahy a vedlejším vstupem z ulice Chmelničky. Budova je navržena jako dvoupodlažní stavba s plochou vegetační střechou. Stavba ve tvaru písmene U je situována v severovýchodní části stavebního pozemku. Dispoziční řešení vychází z koncepce dvou částí – školního oddělení a zázemí – tvořených dvěma rozevírajícími se hranoly, které společně formují lichoběžníkový půdorys. Umístění tříd v nižším podlaží umožňuje přímé propojení se zahradou a klidovou zónou, chráněnou před hlukem z ulice. Materiálové a barevné řešení je laděno do přírodních a světlých odstínů. Použity jsou kvalitní materiály, jako například tenkovrstvá bílá omítka na spodním podlaží a dřevěné fasádní obklady na vyšším podlaží.

The subject of this bachelor's thesis is the design of a modern kindergarten with two departments, located in the Olomouc Region, Přerov District, in the village of Bochoř. The building will be constructed on plots no. 1340 and 1356. A free undeveloped area of approximately 80 x 50 meters has been designated for the kindergarten, which will operate as an independent facility with the main entrance from Drahy Street and a secondary entrance from Chmelničky Street. The building is designed as a two-story structure with a flat green roof. The U-shaped building is situated in the northeastern part of the construction site. The layout is based on a concept of two main sections – the school department and its facilities – formed by two diverging blocks that together create a trapezoidal ground plan. Placing the classrooms on the lower floor ensures direct access to the garden and a quiet zone shielded from street noise. The material and color scheme is designed in natural and light tones. High-quality materials are used, such as thin-layer white plaster on the lower floor and wooden cladding on the upper floor facade.
Kindergarten Bochoř
Keywords: Mateřská škola; Bochoř; Přerov; novostavba; plochá střecha; zelená střecha; vzdělávání; Kindergarten; Bochoř; Přerov; new building; flat roof; green roof; education