Studie variant odkanalizování obce - Juroška, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem variant odkanalizování a likvidace odpadních vod v obci Běleč, nacházející se v Jihomoravském kraji. V rámci práce byl proveden podrobný popis zájmového území včetně současného a výhledového stavu odkanalizování dle Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací a územního plánu obce. V diplomové práci jsou pro obec Běleč navrženy 4 varianty technického řešení odkanalizování a likvidace odpadních vod. Z hlediska koncepce jsou variantně navržena centralizovaná i decentarlizovaná řešení nakládání s odpadními vodami. S ohledem na možnost využití dotačních titulů je posouzena ekonomická náročnost jednotlivých variant z hlediska investičních a provozních nákladů.

The diploma thesis deals with the design of options for sewerage and wastewater disposal in the village Běleč, which is located in the South Moravian region. As part of the thesis, a detailed description of the area of interest was carried out, including the current and prospective state of sewerage system according to the water supply and sewerage development plan as well as the municipality's territorial plan. Thesis offers 4 variants of the technical solution for sewerage and wastewater disposal for the municipality of Běleč. Conceptually, centralized and decentralized solutions for wastewater management are proposed as variants. For individual variants, the economic demand was assessed in terms of investment and operating costs.
Study of variants of municipal sewerage
Keywords: Odpadní voda; stoková síť; čistírna odpadních vod; septik; žumpa.; Waste water; sewer network; sewage treatment plant; septic tank; cesspool.