Velký dům pro malé město - Vilém, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Hlavní náplní diplomové práce bylo najít vhodné funkční využití chátrajících budov dívčího a chlapeckého internátu v areálu ZŠ a ISŠ Rousínov, situovaného v zástavbě řadových rodinných domů 100 m severně od náměstí, a zapojit je zpátky jak do organismu školního areálu, tak do prostředí maloměsta. Vzniká zde komunitní centrum studentů s veřejnou knihovnou a novostavbou jednopodlažního objektu s pasáží spojující jak sportovní, kulturní, stravovací a rekreační zázemí areálu, tak ulici Tyršovu a Za záložnou. Střecha novostavby dá vzniknout školnímu „náměstí“ s výhledem na hlavní dominantu města Rousínova – kostel sv. Máří Magdalény. Náměstí je přístupné jak z pasáže a rekonstruovaných objektů, tak z objektu základní školy. Tento celek bude doplněn vzrostlou zelení lemující ulice areálu, zahrádkami pro studenty s ovocnými stromy pro pěstování plodin a příslušným počtem parkovacích míst pro návštěvníky knihovny a jiných veřejně přístupných provozů.

The main aim of this master thesis was to find a key usage of decaying girls' and boys' hall of residence on the premises of the ZŠ and ISŠ school in Rousínov, which is located in a complex of terraced family houses, situated 100 metres south from the town square and to integrate it with both school organism and town surroundings. The former hall of residence will provide space for student community center with public library and a new building of a single-storey house with arcade connecting the sport, cultural, catering and relaxing facilities and also Tyršova and Za Záložnou streets. The roof of the new building will become a school square with the view of the main dominant feature of the town – St. Mary Magdalena church. The access to the square is possible both from the arcade and newly reconstructed buildings and also from the elementary school building. The streets of a whole complex will be decorated with greenery, student gardens for fruit trees and crops and with a parking space for the visitors of library and other public places.
A Great House for a Small Town
Keywords: Veřejná knihovna; Rousínov; komunitni centrum; pasáž; Public library; Rousinov; community center; arcade