Optimalizace prostředků ZLT na letišti Ostrava (náhrada pojezdového radaru) - Mičkal, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce pojednává a porovnává současné technologie a systémy, které se využívají pro sledování a řízení pohybů na letištních plochách. V práci jsou uvedeny jejich základní charakteristiky, principy funkce a jejich možnosti využití. Porovnání přináší přehled o jejich přednostech a omezeních při využívání v provozu. Dále se zabývá touto problematikou na ostravském Letišti Leoše Janáčka. Obsahuje popis současné situace a návrhy jak řešit problémy spojené se zaváděním CAT III přesného přiblížení a přistání, a s tím související sledování a řízení pohybů na letištní ploše za špatných meteorologických podmínek.

This diploma thesis discusses and compares the current technologies and systems that are used to monitor and control movements on the airport surface. The paper presents the basic characteristics, operational principles and possibilities. Comparison provides an overview of their strengths and limitations in operational use. It also deals with this issue at the Ostrava Leos Janacek Airport, describes current situation and suggests how to solve problems associated with the introduction of CAT III precision approach and landing as well as monitoring and controlling of movements on the airfield under poor weather conditions.
Optimalization of the Ostrava airport ground control system (instead of its mobile approach radar)
Keywords: Pojezdový radar; Multilaterace; ADS-B; A-SMGCS; sledování pozemních pohybů na letištní ploše; Letiště Leoše Janáčka Ostrava.; Surface movement radar; Multilateration; ADS-B; A-SMGCS; monitoring of ground movements on the airfield; Ostrava Leos Janacek Airport.