Fotovoltaický systém pro rodinný dům - Hájek, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím fotovoltaického systému pro snížení závislosti rodinného domu na externí dodávce elektřiny a dosažení finanční úspory. V rámci návrhové části práce byly vytvořeny specifické koncepty fotovoltaických systémů. Hlavním cílem je minimalizovat náklady na elektřinu a zároveň maximalizovat využití obnovitelných zdrojů energie. Tyto koncepty jsou navrhnuty tak, aby došlo k většinové, nikoliv úplné nezávislosti na elektřině ze sítě. Dále byly návrhy porovnány na základě finanční náročnosti, energetického výnosu nebo velikosti potenciální úspory. Dosažené výsledky umožňují identifikovat vhodný návrh pro konkrétní rodinný dům v závislosti na energetických potřebách a finančních možnostech majitele. Zároveň ukazují na vliv dotací na celkovou návratnost investice do projektu.

This bachelor thesis explores the utilization of a photovoltaic system to reduce a family house's dependency on external electricity supply and achieve financial savings. Within the design section of the thesis, specific concepts of photovoltaic systems were developed. The primary objective is to minimize electricity costs while maximizing the use of renewable energy sources. These concepts are designed to achieve a major, rather than complete independence from grid electricity. Furthermore, the proposals were compared based on financial requirements, energy yield, and potential savings. The obtained results allow for the identification of a suitable proposal for a specific family house based on its energy needs and the owner's financial capabilities. Additionally, the study demonstrates the impact of subsidies on the overall return on investment in the project.
Photovoltaic system for a family house
Keywords: Elektrická energie; Fotovoltaika; Fotovoltaický systém; Fotovoltaický článek; Solární modul; Electrical energy; Photovoltaics; Photovoltaic system; Photovoltaic cell; Solar module