Technologie výroby plastového nástavce se závitem - Turek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Diplomová práce řeší návrh výroby plastového dílu se závitem. Jako nejvhodnější byl vybrán materiál polyformaldehyd (POM) s výrobním označením Delrin 500P NC010 od společnosti Du Pont. Práce obsahuje část informující o technologii vstřikování plastů a část, ve které jsou navrhnuty zpracovatelské parametry pro výrobu zadaného dílu. Součástí řešení bylo vytvoření modelu sestavy vstřikovací formy. Pro specifický tvar dílu se závitem je forma řešena jako čelisťová forma. Forma je složena z normalizovaných součástí od společnosti Hasco a DME. Pro velikost série 100000 ks s termínem dodání 5 měsíců bylo z důvodu úspory nákladů navrhnuto řešení studeného vtokového systému. Z vypočtených hodnot byl vybrán vhodný vstřikovací lis od formy Arburg – typ Allrounder 370S 500-170. V závěru práce byly zhodnoceny náklady na pořízení jednoho Nástavce.

The Master thesis deals with the possible production of the plastic unit with thread. As the most suitable material was chosen the polyformaldehyde (POM), its production label is Delrin 500P NC010 by Du Pont. The thesis consists of a part with the information about the technology of injection molding of plastics and a part where processing parameters for the production of the plastic unit are designed. Part of the solution was to create an assembly design of injection mold. Since the plastic unit with thread is very specificly shaped the form is handled as a slide mold. The mold is pieced together from normalized parts by the Hasco and DME company. The serie of 100 000 pieces would be delivered in 5 months. Because of the cost savings a solution of the cold-runner system was suggested. A suitable injection molding machine was chosen from the calculated values from Arburgfroms – Type 370s Allrounder 500-170.At the end of the thesis costs were evalueted for acquire per one piece of adapter.
Production technology of plastic threaded adapters
Keywords: vstřikování plastů; vstřikovací lis; vstřikovací forma; čelisťová forma; studený vtokový systém; Delrin 500P NC010; injection molding; injection molding machine; injection mold; slide mold; cold-runner system; Delrin 500P NC010