Využití laserové skenovací hlavy pro povrchové kalení - Jedličková, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
V diplomové práci byla řešena problematika laserového povrchového kalení pomocí dynamického rozkmitu laserového svazku. Teoretická část představuje samotnou technologii kalení a vhodná použití laserových zařízení. V rámci experimentu byl použit vláknový laser YLS 2000 a kalený materiál byla ocel 12050, která je vhodná pro laserové kalení. Byl zkoumán vliv dvou volených parametrů skenovací hlavy na výslednou strukturu a tvrdost zakalených vrstev. Na základě zjištěných výsledků byla doporučena volba optimálních parametrů pro shodné podmínky s experimentem.

The diploma thesis addressed the issue of laser surface hardening using dynamic oscillation of the laser beam. The theoretical part presents the hardening technology and suitable using of laser equipments. The fiber laser YLS 2000 was used in the experiment and the hardened material was steel 12 050, which is suitable for laser hardening. The influence of two selected parameters of the scan head on the resulting structure and hardness of hardening layers was examined. Based on the results, the choice of optimal parameters for identical conditions with the experiment was recommended.
Use of laser scanning head for surface hardening
Keywords: laserové technologie; povrchové kalení; skenovací hlava; ocel 12 050; tvrdost; laser technology; surface hardening; scan head; steel 12 050; hardness