Skener objektů pro 3D tisk - Korzonek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou a vývojem softwaru pro 3D rekonstrukci. První část práce je zaměřena na základy fotogrammetrie, snímání obrazů a jeho zpracování. Dále jsou zmíněny programy související s 3D rekonstrukcí, modelováním a tiskem. V následující kapitole jsou porovnávany vybrané 3D formáty. Praktická část se zabývá vývojem programu v MATLABu. Jsou zde popsány metody použité pro 3D rekonstrukci z jednoho snímku a jejich nedostatky a možná řešení. V neposlední řadě popisuje finální řešení programu. Poslední kapitola je věnována zhodnocení rekonstruovaných modelů.

This bachelor’s thesis focuses on the problem and software development for 3D reconstruction. First part addresses the topic of photogrammetry, image capturing and its processing. Furthermore, there are mentioned programs related to 3D reconstruction, modeling and printing. In following chapter compares selected 3D formats. Practical part focuses on software development in MATLAB. It describes methods used for singleframe image 3D reconstruction, its flaws and possible solutions. Last but not least, it describes the final solution of the program. The last chapter is dedicated to evaluation of 3D reconstructed models.
Object scanner for 3D printing
Keywords: Fotogrammetrie; Zpracování obrazu; 3D rekonstrukce; Jednosnímková rekonstrukce; Počítačové vidění; 3D tisk; Photogrammetry; Image processing; 3D reconstruction; Single-frame reconstruction; Computer vision; 3D printing