Rozsahy hlavních parametrů elektrizační soustavy - Řehořek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Bakalářská práce se zabývá popisem elektrizační soustavy a rozsahy výkonů, spotřeby a parametrů prvků elektrizační soustavy. V první části je popsána struktura elektrizační soustavy, a základní dělení elektrických sítí. Práce se v této části dotýká i elektrické trakce a způsobů jejího napájení. Dále jsou také uvedeny hodnoty výroby a spotřeby elektrické energie. V druhé části se práce zaměřuje na popis vybraných prvků elektrizační soustavy a jejich reálné parametry. Dále se práce dotýká bateriových úložišť a elektromobility. V poslední části jsou uvedeny jednoduché metody odhadu spotřeby. Přílohou této práce jsou dvě infografiky, popisující elektrizační soustavu, které vycházejí z informací uvedených v rámci textové části této práce.

The thesis deals with description of the power system, parameters of it’s components and the range of outputs and consumption. In the first part the structure of the power system is described as well as the fundamental division of electric grids. In this part the work also touches on the ways of supllying the elctric traction. Furthermore the amount of production and consumption is mentioned. In the second part this work focuses on description of selected components of the power system and their real parameters. Furthermore the work also touches on the matter of electromobility and battery energy storage systems. In the last part of this work a few simple methods of consumption estimation are presented. This work also includes two infografics, that describe the power system.
Power Systems Ranges of Main Parameters
Keywords: Bateriové úložiště; elektrická trakce; elektrické vedení; elektrizační soustava; elektromobilita; odhad spotřeby; parametry komponentů; spotřeba elektrické energie; transformátorová koncepce; Battery energy storage systems; component parameters; consumption estimation; electric traction; electricity consumption; electromobility; power lines; power system; transformer concept