Zvýšení kvality audio signálů pomocí kombinace více levných a jednoho dražšího A/D převodníku - Kovanda, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Práce řeší dekvantizaci několika audio signálů na základě řídkosti, při čemž využívá kombinace řady levnějších a jednoho dražšího A/D převodníku. Problém řeší jako konvexní optimalizaci za použití určitého proximálního algoritmu, který je implementovaný v prostředí MATLAB. Za použití algoritmu byly provedeny rekonstrukce reálných a syntetických signálů. Srovnání úspěšnosti rekonstrukcí je vyhodnocováno pomocí objektivních kritérií, jako je odstupu signálu od zkreslení (SDR) a PEMO-Q, které zohledňuje poslechové vlastnosti signálů.

This paper deals with sparsity based audio dequantization using combination of few cheaper and one more expensive A/D converters. Paper finds solution of this problem as convex optimization using generic proximal algorithm implemented in MATLAB. Real and synthetic signal reconstructions were performed using this algorithm. The reconstruction performance is evaluated using objective criteria such as Signal-to-Distortion Ratio (SDR) and PEMO-Q, which consider the perceptual properties of the signals.
Audio enhancement using different-quality A/D converters
Keywords: Analogově digitální převod; analogově digitální převodníky; dekvantizace audia; proximální algoritmy; konvexní optimalizace; řídká reprezentace signálů; Analog-to-digital conversion; analog-to-digital converters; audio dequantization; proximal algorithms; convex optimization; sparsity