Výzkum algoritmů pro zpřesnění výpočtu srážek na základě křížení mikrovlnných spojů - Vomočil, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Přesný výpočet srážek je je i v moderní době oblastí obsahující řadu výzev. Ačkoli se může zdát, že součané technologie pro srážkový odhad jsou dostatečně přesné, v posledních letech se objevují možnosti, jak srážkový odhad dále doplnit a upřesnit, prostřednictvím tzv. oportunistických metod. Tato práce se zabývá vytvořením nového algoritmu pro rozložení srážkové intenzity v rámci měření srážek prostřednictvím sítě mikrovlnných spojů. Teoretická část práce se zabývá možnými způsoby, podle čeho lze algoritmus vytvořit a jakými způsoby lze přistupovat k výpočtu srážek. Praktická část se nejdříve zabývá vytvořením algoritmu pro lineární rozložení srážkové intenzity ve 2D prostoru podél trasy mikrovlnného spoje, na základě vstupního parametru délky intervalu. Následuje vytvoření a implementace algoritmu pro rozložení srážkové intenzity na základě křížení mikrovlnných spojů.

Even in modern times, the exact rainfall calculation is an area containing a number of challenges. Although it may seem that the combined technologies for rainfall estimation are sufficiently accurate, in recent years there have been opportunities to further complement and refine the rainfall estimation through so-called opportunistic methods. This work deals with the creation of a new algorithm for the distribution of rainfall intensity within the framework of rainfall measurement through a network of microwave links. The theoretical part of the work deals with the possible ways in which the algorithm can be created and in what ways the calculation of rainfall can be approached. The practical part first deals with the creation of an algorithm for the linear distribution of rainfall intensity in 2D space along the route of the microwave link, based on the input parameter of the interval length. This is followed by the creation and implementation of an algorithm for the distribution of rainfall intensity based on the crossing of microwave links.
Research of Algorithms for Improvement of Rainfall Calculation Based on Crossing of Microwave Links
Keywords: mikrovlnný spoj; výpočet srážek; interpolační metody; vážené inverzní vzdálenosti; kriging; křížení; Telcorain; microwave link; rainfall calculation; interpolation methods; inverse distance weighting; kriging; intersections; Telcorain